Proiect de integrare în sport

Proiectul de integrare în sport este unul dintre cele mai importante proiecte ale noastre, pe care l-am început în martie 2023 după o perioadă pilot de 3 luni în care am testat diferite activități sportive și am observat cum se simt copiii. Ideea a apărut în răspuns la provocările cu care se confruntă copiii care și-au pierdut lumea din cauza relocărilor forțate, rămânând fără prieteni, medii familiare și uneori chiar părinți - provocări care nu fac decât să intensifice traumele lor psihologice asociate cu războiul. 

În timp ce multe ONG-uri s-au focusat pe diferite forme de studiu și activități de suport psihologic, atenția noastră s-a concentrat pe crearea unui mediu în care copiii să poată fi ei înșiși, să își facă noi prieteni și să se integreze în comunitatea românească. Am realizat că copiii care se simt stresați și au tot felul de tensiuni asociate cu studiul nu au încă nevoie de un program de învățare. În schimb, ne- am concentrat pe sprijinirea lor în găsirea a ceea ce le place cu adevărat, observând starea lor emoțională și sprijinind fiecare copil să devină mai stabil, mai puternic și mai sigur pe sine. 

În Ucraina, nu foarte multe persoane, în special copii, sunt obișnuiți să apeleze la psihologi pentru ajutor. Proiectul nostru este o modalitate de a sprijini copiii emoțional. Într-un cadru informal, copiii nu numai că se relaxează și uită de știrile negative, ci și se simt mai bine emoțional și își găsesc noi prieteni și echilibru din nou.  

Pe lângă ajutorul acordat copiilor pentru a găsi activitatea sportivă care le place cel mai mult, am încercat să aplicăm învățămintele din experimentul "Hole in the Wall", realizat de profesorul Mitra, un educator și cercetător de la Universitatea din Newcastle din Marea Britanie. Mitra a observat că copiii se pot dezvolta bine de unii singuri dacă li se oferă condițiile potrivite, întrebări interesante și aprecieri. Încurajarea și feedback-ul pozitiv din partea colegilor și adulților, chiar și sub forma simplă a laudelor verbale, pot stimula încrederea și motivația copiilor. Din acest motiv, am introdus rolul unui asistent social, a cărui sarcină este să fie prezent la fiecare antrenament și să laude copiii pentru eforturile și progresele lor. Asistentul social ajută, de asemenea, la identificarea situațiilor în care copiii nu se simt bine, discutând aceste aspecte cu antrenorii și sprijinind copiii în depășirea obstacolelor. Cei mai vulnerabili copii sunt invitați în grupuri mai mici sau sunt sprijiniți individual. Când devin mai puternici și mai siguri pe ei înșiși, sunt invitați să se alăture grupurilor mai mari, alături de mai mulți copii români și cu cerințe mai mari. 

La începutul proiectului, ne-am orientat după logica unei start-up-uri, testând idei și diferite secțiuni sportive, dezvoltând ulterior pe cele care au avut cea mai mare cerere. Cele mai populare secțiuni până acum sunt dansul sportiv, hocheiul, jiu-jitsu-ul și înotul pentru copii, precum și antrenamentul fizic general și exercițiile fizice pentru o "postură frumoasă", atât pentru copii, cât și pentru adulți. Am învățat că competițiile și evenimentele sunt bune pentru stabilirea obiectivelor și pentru a-i ajuta pe copii să fie mai dedicați. 

Din momentul începerii proiectului în 2023, peste 800 de persoane au participat la proiect, cu peste 1700 de sesiuni de antrenament, 10 competiții, două tabere sportive de vară, un spectacol de dans și un eveniment de Crăciun, care i-au unit pe cei mai mulți participanți. 

Pentru a evalua rezultatele la sfârșitul anului și pentru a decide dacă vom continua proiectul, ne-am adresat părinților pentru feedback și am realizat un sondaj. Rezultatele au arătat că 92% dintre părinți consideră că acum copiii lor sunt într-o formă mai bună; 97% cred că copiii lor au devenit mai încrezători și mai stabili emoțional; 96% au menționat că copiii lor au făcut prieteni noi cu colegii ucraineni în timpul sesiunilor de antrenament și diferitelor evenimente; și 30% dintre copii au reușit să se integreze și să facă prieteni cu colegii români noi în timpul antrenamentelor. 

Este interesant să observăm că mulți părinți încep să aibă așteptări mai mari și să își îndemne copiii să obțină rezultate mai bune, în timp ce acest lucru nu a fost cazul la începutul proiectului. Am început să observăm tot mai multe cazuri de acest gen pe măsură ce copiii au arătat progrese. În multe cazuri, un astfel de comportament al părinților nu funcționează în favoarea susținerii motivației și este mai degrabă descurajant pentru copii. Am decis să organizăm o serie de întâlniri de grup cu psihologul nostru pentru a învăța părinții cum să susțină motivația copiilor și să respecte limitele individuale. 

În concluzie, proiectul de integrare în sport nu promovează doar activitatea fizică sănătoasă printre copii, ci servește și ca instrument pentru abordarea provocărilor psihologice cu care se confruntă aceștia. Nu este doar o schimbare în viețile lor, ci și o contribuție la construirea unei comunități puternice și emoțional stabile și la ajutarea copiilor să se integreze. Acest proiect este susținut de nouă antrenori români, cinci antrenori ucraineni, precum și un asistent social, doi psihologi, o persoană responsabilă de comunicare și un manager de proiect din Ucraina. Toți ucrainenii fac parte din comunitatea de refugiați ’’Help Ukrainians’’, familiile lor fiind susținute de veniturile lor.   

Aceste realizări nu ar fi fost posibile fără partenerii noștri de la Fundația ’’Damen’’ și organizația ’’HIAS’’, care ne-au încredințat și ne-au sprijinit pe parcursul drumului nostru. 

Suntem recunoscători pentru acest sprijin și așteptăm cu nerăbdare să continuăm și în 2024 împreună! 

Dacă doriți să vă alăturați nouă, o donație de 20 de euro poate ajuta încă un copil dislocat să participe la o lună de antrenamente și să se simtă din nou normal. 

CĂUTAȚI UN ARTICOL?

CATEGORII

ARTICOLE RECENTE

februarie 16, 2024

Crăciunul

Love is expressed in little things. At the end of the...
februarie 16, 2024

Ucrainenii sunt o națiune cu o cultură profundă

We aim to promote and develop our culture, share its beauty...
ianuarie 30, 2024

Proiect de integrare în sport

Sports integration project is one of our most important projects, which...
decembrie 19, 2023

Yulia Yemelianenko este cea mai bună susținătoare și motivatoare pentru copii într-un proiect sportiv.

One of the most popular projects of the "Help Ukrainians" association...