Crăciunul

Iubirea se exprimă în lucruri mici.

La finalul anului, uitându-ne înapoi, ne exprimăm recunoștința și cele mai bune urări către toți prietenii și partenerii din România, Olanda, SUA și alte țări - către toți cei care ne-au susținut, ne-au oferit o mână de ajutor în aceste vremuri dificile și ne-au ajutat să fim în siguranță.

În tradiția noastră de a sărbători Crăciunul și Anul Nou, împărtășim bunătatea și grija, mâncăm ceva gustos împreună cu familiile noastre, petrecem timp cu cei dragi, mergem la biserică, cântăm colinde. Și ne-am dori să împărtășim din această căldură cu voi.

În multe feluri, tradițiile noastre sunt similare cu ale altor națiuni din Europa și din întreaga lume. Împreună cu copiii noștri, pregătim cadouri, decorăm casele noastre și încercăm să oferim dragoste și atenție celor dragi nouă.

În centrul nostru comunitar de la granița dintre Ucraina și România, am instalat un brad de Crăciun, care a fost decorat cu ornamente și decorațiuni făcute manual de copii și educatorii din clubul de copii.

Aerul era plin de miros de turtă dulce cu miere și ghimbir. Casa noastră pentru ucraineni era plină de oameni, fiecare aducând căldura lor în atmosfera festivă.

Marina, care lucrează în clubul de copii, își amintește: „Am dat pur și simplu copiilor lucrurile, și apoi fiecare dintre ei s-a distrat decorând.

Au semnat fiecare jucărie cu numele lor. Copiii au făcut-o cu bucurie și dragoste.” Amuzant a fost când una dintre fetițe și-a găsit jucăria pe bradul de Crăciun și a sărutat-o de bucurie!

Pentru a împărtăși căldura cu cât mai mulți prieteni posibil, am organizat un concurs de desene pentru felicitări de Crăciun. Toți participanții au primit premii, iar autorii desenelor selectate au primit și recompense suplimentare.

Felicitările de Crăciun i-au surprins pe profesorii și pe partenerii noștri cu nivelul lor de creativitate. Elena - profesoara de artă menționează.

"Pentru mine, lucrul cu copiii nu este un job, ci mai degrabă o plăcere!
Ochii lor sclipitori plini de entuziasm, bucurie și interes - este minunat!... Am fost surprinsă de independența și creativitatea fiecărui copil în alegerea subiectului pentru desenul sau felicitarea lor. Au învățat mult în ultimul an și sunt mândră de ei."

Crăciunul nu este doar o sărbătoare pentru copii. Părinții au avut un interes deosebit pentru tradițiile românești de Crăciun. Am organizat o întâlnire cu un preot ortodox român și un bun prieten al comunității noastre, Părintele Cătălin Vatafu.

Așa cum se întâmplă întotdeauna, cu căldură și dragoste, el a pregătit o mică prezentare despre Crăciunul în România și a invitat un cor profesional minunat. A fost emoționant să vedem cât de similare sunt culturile ucraineană și românească: vecini geografici, credință comună, istorie comună...Se simțea ca și cum colindatul ar fi înlăturat toate barierele!

Fiecare copil iubește jocurile și mișcarea în timpul sărbătorilor! Am creat o performanță minunată cu participarea copiilor ucraineni și români.

Spectacolul muzical de Anul Nou, „Lupul și cei șapte iezi”, cu cântece și dansuri interpretate de copiii noștri, a fost memorabil pentru toți! Actorii de toate nivelurile au luat parte la spectacol: de la adulți și adolescenți cu dansuri profesioniste până la copii de cinci ani. În total, mai mult de 140 de copii au participat la eveniment, iar fiecare dintre ei a primit cadouri memorabile.

Nimic nu te duce înapoi în copilărie ca mirosul de turtă dulce de Crăciun proaspăt coaptă! Pentru prietenii și partenerii noștri, am pregătit, decorat și ambalat peste 500 de seturi de turtă dulce tradițională de Crăciun. Olga, un membru al comunității noastre, obișnuia să coacă turtă dulce în Ucraina și acum le-a învățat pe colegele ei din echipa noastră. Ea spune: „Să faci un cadou de Crăciun aduce o bucurie mare! Crăciunul este un festival al Luminii, și îmi doresc să împărtășesc această lumină cu cineva! Pentru o femeie, coacerea tradițională și, prin asta, dăruirea căldurii este o tradiție veche, mult dorită. Dacă o femeie coace, înseamnă că toți membrii familiei sunt sănătoși, este ceva de copt, ceea ce înseamnă că este pace în familie;
de asemenea, sperăm la pace în Ucraina! Ca femei și mame, vrem să mulțumim românilor care ne-au arătat nouă și copiilor noștri un exemplu de ospitalitate și dragoste!” În centrul comunitar, ne cunoaștem toți de mult timp și am devenit prieteni. Nu suntem doar colegi; suntem cu toții ca o mare familie, și de Crăciun, cum știți, întreaga familie se adună împreună!” Olga își împărtășește bucuria.

În ciuda diversității tradițiilor și culturilor, valorile umane comune ne unesc pe toți.
Sărbătorind Crăciunul și Anul Nou în Ucraina, precum și în alte țări, reflectă o similitudine în aspirațiile noastre pentru fericire, dragoste și înțelegere reciprocă.

Fie că trăim în Ucraina, România, Olanda sau America, schimbul de bunătate, dragoste și respect îmbogățește viețile noastre și le face mai armonioase. Să sperăm că aceste valori comune vor fi fundația pentru dezvoltarea noastră colectivă și pentru înțelegerea reciprocă.

CĂUTAȚI UN ARTICOL?

CATEGORII

ARTICOLE RECENTE

februarie 16, 2024

Crăciunul

Love is expressed in little things. At the end of the...
februarie 16, 2024

Ucrainenii sunt o națiune cu o cultură profundă

We aim to promote and develop our culture, share its beauty...
ianuarie 30, 2024

Proiect de integrare în sport

Sports integration project is one of our most important projects, which...
decembrie 19, 2023

Yulia Yemelianenko este cea mai bună susținătoare și motivatoare pentru copii într-un proiect sportiv.

One of the most popular projects of the "Help Ukrainians" association...