Un mic miracol din viața lui Ilya Litovchenko

Când un copil se joacă cu ceva, nu este doar un joc, ci este și întruchiparea propriei vieți a copilului, cu toate bucuriile și fricile. Sportul este, de asemenea, un joc care îi învață pe copii să se deschidă, să fie ei înșiși, să fie adevărați.

Ilya Litovchenko are 8 ani; el este participant într-un proiect sportiv al Asociației "Help Ukrainians" de câteva luni. Ilya a îndurat curajos multe încercări ale destinului, în ciuda vârstei sale fragede: în plus față de despărțirile frecvente de tatăl său, care lucrează în străinătate, războiul din Ucraina a adus o nouă provocare pentru un băiețel tânăr - despărțirea neașteptată de orașul său natal, Mykolaiv, de prietenii și rudele sale. 13 martie 2022, data în care copilul și mama lui au plecat în România, a devenit un punct de cotitură în viziunea sa asupra lumii: totul în jurul lui s-a schimbat (climat, apartament, limbă, oameni).

În această situație stresantă, mulți copii psihologic se închid în lumea lor interioară. Tânărul Ilya, închis și indisponibil emoțional, astfel că adesea era dificil pentru ceilalți să înțeleagă când era fericit sau trist. Mama sa a făcut tot posibilul să diminueze dificultățile relocării lor, încercările ei de a încuraja copilul cu diferite activități sportive precum antrenamentul, înotul, judo-ul nu l-au interesat deloc și au eșuat. Fără motivație și bucurie, sportul a devenit doar o povară.

A fost un proces lung și dificil să găsească ceva care să-l motiveze pe copil până când familia a întâlnit-o pe Yulia Yemelianenko - un asistent social la Asociației Help Ukrainians, care ajută familiile ucrainene să se adapteze și să se auto-organizeze. Lui Ilya i s-a oferit să încerce hocheiul, unde copiii ucraineni și români joacă împreună. Personalul și antrenorii proiectului sportiv au reușit puțin să treacă dincolo de pragul lumii interioare a lui Ilya. Un mic miracol s-a întâmplat acolo - i-a dat sens, scop, energie și bucurie copilului.

Însoțit de antrenori atenți ucraineni și români, acum este capabil să creadă în el însuși, iar dorința și motivația de a se îmbunătăți în fiecare zi au apărut în sufletul său.

Unul dintre cele mai dificile sporturi de contact nu l-a speriat pe băiat, ci, dimpotrivă, i-a oferit oportunitatea să-și îndrepte toate talentele, toată puterea caracterului său pentru a depăși dificultățile. Ilya a devenit mai deschis, mai rezistent și disciplinat nu doar în sport, ci și în viața de zi cu zi: de acum nu ezită să-și arate emoțiile și să-și împărtășească cu noii săi prieteni români planurile pentru următoarea sesiune de antrenament, iar în timpul procesului de antrenament, dimpotrivă, este concentrat și foarte determinat.

Acum este unul dintre primii care vin la antrenamente, pentru că este plin de un simț al responsabilității pentru o cauză atât de importantă pentru el. Dificultățile îl fac mai puternic. Adesea, după sesiunile sale de antrenament, spune: "Nu sunt obosit, doar cad, dar vreau mai mult!".

Mama sa a observat schimbările în fiul ei: "A fost prima dată când l-am văzut cu ochii atât de strălucitori și cu atâta entuziasm pentru sport, așa că mă bucur sincer cu el."

"Datorită hocheiului, Ilya a devenit mai rezistent, mai concentrat și mai mult un jucător de echipă chiar și în afara patinoarului", - împărtășește cu bucurie mama băiatului, Olga împărtășește cu bucurie. Ea își amintește că înainte de hochei, cel mai des spunea "Nu-mi place" despre tot ce era în jurul său, dar acum își face chiar și temele mai repede la școală - pentru a fi la timp pentru activitatea sa preferată!

Antrenorii remarcă și calitățile unice de voință puternică ale copilului, care, în ciuda stării sale fizice slabe, înregistrează progrese evidente în fiecare zi.

Ilya Litovchenko cu antrenorii săi

Antrenori amabili, noi prieteni, sprijinul echipei Asociației l-au ajutat pe Ilya să se înțeleagă pe sine și i-au dat speranță și sensul actual al vieții. Datorită sprijinului organizației HIAS, numărul total de copii și adulți implicați în proiectul sportiv astăzi este de peste 300 de copii, 50 de adulți și 8 antrenori din România și Ucraina...

Astfel de povești minunate îi motivează pe membrii echipei Asociației Help Ukrainians să dezvolte proiectul în continuare. Merită să vezi bucuria din ochii unui copil cu intenția de a o oferi tuturor celorlalți copii din jur!

CĂUTAȚI UN ARTICOL?

CATEGORII

ARTICOLE RECENTE

februarie 16, 2024

Crăciunul

Love is expressed in little things. At the end of the...
februarie 16, 2024

Ucrainenii sunt o națiune cu o cultură profundă

We aim to promote and develop our culture, share its beauty...
ianuarie 30, 2024

Proiect de integrare în sport

Sports integration project is one of our most important projects, which...
decembrie 19, 2023

Yulia Yemelianenko este cea mai bună susținătoare și motivatoare pentru copii într-un proiect sportiv.

One of the most popular projects of the "Help Ukrainians" association...